Doi factori care te trag inapoi

Exista doi factori majori care te impiedica sa-ti folosesti mai mult inteligenta naturala. Acestia sunt psihoscleroza si homeostaza. Psihoscleroza reprezinta un alt nume pentru „atitudine rigida”. De fapt, o stare experimentata de catre un anumit tip de persoana infexibila, care nu se schimba. Acest gen de persoana dezvolta atitudini rigide in legatura cu alti oameni sau subiecte ai apoi refuza sa isi schimbe opinia, proces numit adesea drept un mod mecanic de a gandi. Probabil ca si tu cunosti persoane care sufera de aceasta problema.

Modul opus de a gandi este mai deschis si mai flexibil si poate fi definit drept viziune adaptabila. Oamenii adaptabili isi mentin mintile deschise la informatiile noi. Ei sunt curiosi si interesati de dezvotare si de idei inedite. Se concentreaza mai mult asupra a  ce este corect decat asupra persoanei care are dreptate. Sunt dispusi sa renunte la o idee veche daca apare cineva care le demonstreaza ca o idee noua are mai multa valoare. Ii preocupa mai mult faptul ca ideea noua sa functioneze pentru a rezolva o problema sau a atinge un obiectiv decat sa aiba dreptate ei insisi.

Al doilea factor major care ii trage pe oameni inapoi este reprezentat de homeostaza. Aceasta este definita ca fiind „incercarea de a fi constant”. Constituie o dorinta adanca de a continua ceea ce ai facut si ai spus in trecut. Ralph Waldo Emerson a scris in eseul sau intitulat „Bazandu-te pe tine insuti”: „Consecventa stupida este gogorita mintilor inguste”.

El se referea la tendinta naturala a oamenilor de a incerca sa ramana consecventi cu opiniile si comportamentele anterioare. Aceasta forma de rigiditate blocheaza aproape toate posibilitatile de crestere in viitor. Pentru a rezista tentatiei de homeostaza, ar trebui sa fii dispus sa-ti abandonezi ideile vechi atunci cand cineva iti demonstreaza ca exista altele noi, mai bune.

O modalitate de a scapa de capcana mentala a homeostaziei consta in aceea de a fi dispus sa admiti ca ai gresit. Caracteristica unei persoane superioare, intr-o peroada in care au loc schimbari rapide, este sa ramana mereu deschisa la posibilitatea ca una dintre ideile sale cele mai dragi sa fie gresita. Pentru acest lucru, e nevoie de maturitate si de un curaj extraordinar. Dar acest fapt stimuleaza si mai multe idei.

Oamenii cu moduri de gandire mecanice tind sa traga concluzii. Ei vad o problema si se hotarasc imediat la o solutie. Atunci cand au loc doua evenimente apropiate, ei presupun ca una dintre intamplari reprezinta cauza pentru cealalta. Ei fac confuzie intre corelatie si cauzalitate. Odata ce au luat o hotarare, cauta dovezi care sa le confirme ce au decis deja. Fiind orgoliosi, nu sunt dispusi sa-si schimbe parerea.

Se pare ca exista o relatie directa intre cantitatea de idei si abordari pe care o dezvolti in scopul de a rezolva o problema si probabilitatea sa vii cu cea mai buna solutie pentru a o rezolva in cel mai eficient mod. Din acest motiv, trebuie sa te disciplinezi sa rezisti tentatiei de a trage concluzii sau de a te grabi sa judeci. Trebuie sa procedezi mai incet, precum un geniu, si sa-ti pui intrebari. Trebuie sa iti mentii mintea deschisa.

Lasă un comentariu